Many - to - One - on -One - to - Many
Many to many, one to one, ... Je moet als bedrijf maar de juiste tactiek vinden om je klanten op de juiste manier te benaderen, vast te houden en hopelijk zover te krijgen dat ze je ambassadeur willen worden.

Als mens krijg je, afhankelijk van de studie, tussen 2.000 en 5.000 reclameboodschappen per dag te verwerken. We zijn op vandaag zo verbonden met iedereen en alles via alle mogelijke kanalen dat het als merk, laat staan als startende onderneming, bijna onmogelijk wordt om jezelf te onderscheiden in deze dagelijkse tsunami aan boodschappen.
Hierbij geef ik de volgens mij op vandaag beste manier om hier een stukje onderscheidend vermogen aan de dag te leggen.
Many - to - One - on - One - to - Many
je kan er niet omheen. Als bedrijf moet je in een competitieve omgeving aanwezig zijn op alle mogelijke kanalen, en liefst in diegene waar je doelgroep zich bevindt.
Wanneer we de recente verkiezingen als voorbeeld nemen, is gebleken dat een aantal partijen online uitblonken in afwezigheid, waar andere de boot richting beloofde land wel genomen hebben (no pun intended).
https://www.hln.be/de-krant/vlaams-belang-heeft-verkiezingen-gewonnen-dankzij-facebook-veel-geleerd-van-trump-en-van-groen~a1ce399f/
Facebook werd door het Vlaams Belang niet allen gebruikt om massaal het kiespubliek te benaderen, maar ook om reeds lang voor de verkiezingen van start gingen, al standpunten in te nemen en verspreiden via sociale media. Ongetwijfeld heeft het bestede budget ( 580.000 EUR in de laatste 4 weken voorafgaand aan de verkiezingen) hier veel mee te maken, maar ze hebben als partij met één van de kleinste budgetten (gezien hun laatste uitslag), ongetwijfeld het meeste publiek bereikt en de grootste impact op de verkiezingen gehad.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/02/16/politieke-advertenties-op-facebook--het-einde-van-de-verkiezings/
Andere partijen bleven inzetten op algemene advertenties in klassieke media en gedrukte media. Hoewel ook een impact, laten deze media niet toe om een interactie op te bouwen met je merk en worden deze veelal na één contactpunt weggegooid.
Drukwerk heeft echter nog steeds een grote toegevoegde waarde in mijn ogen, indien je het op een gepersonaliseerde manier aan je doelgroep kan richten.
Een mooi voorbeeld hiervan is wat Colruyt doet. Via je interactie met hen in de winkel (je aankoopgedrag), dat geregistreerd wordt via je klantenkaart, kunnen zij via een gepersonaliseerd aanbod je aankoopgedrag beïnvloeden. Elke 2 weken krijg je op naam een gepersonaliseerde folder in de bus, die een reflectie biedt van je eigen aankoopgedrag, aangevuld met potentiële nieuwe producten die zouden kunnen aansluiten bij je behoefte. Deze manier van one-to-one interactie loont echter enkel wanneer je een merk al het vertrouwen gaf om met jou in interactie te komen en kan potentieel gevaarlijk zijn indien je dit gegeven nalaat (zie de Target-case, waarbij een tienerzwangerschap voorspeld werd, zonder dat de ouders dit al wisten).
Een merk moet op vandaag ook openstaan voor interactie, one-on-one. het éénzijdig pushen van al dan gepersonaliseerde reclame is niet meer voldoende. De klant wil als individu continu in de mogelijkheid zijn om te inter-ageren met een merk.
Het ultieme wat een bedrijf kan bereiken is dat mensen als ambassadeur van hun merk aan de slag gaan en zo de meest vertrouwde en succesvolle vorm van reclame geven. Op zeer kleine schaal zie je dit in je directe omgeving. Iedereen is ooit wel al eens op zoek gegaan naar een goede aannemer of loodgieter. Je zal hier veelal in je directe omgeving bij buren, familie of vrienden luisteren naar positieve ervaringen om hierop verder te gaan.
Ook bedrijven proberen dit op grotere schaal toe te passen ,hoewel soms te transparant en niet succesvol. Eén van de meest gebruikte kanalen hiervoor is Instagram, waarbij de lokale/internationale beroemdheden gebruikt worden om bepaalde producten in de kijker te zetten. Waarbij de ene al iets succesvoller als de andere...
Als bedrijf moet je dus op elk ogenblik balanceren tussen zeer breed, dan wel zeer individuele doelgroepbenadering, met als ultieme doel een groep van klanten die als (al dan niet betaald) ambassadeur voor je merk optreden.
Eric De Clercq
LegUcy BV
Comments